Gele rugnummer Tour de France

De gele rugnummers in de Tour de France

Wielrennen is een enigszins afwijkende sport van veel andere sporten. Het wordt namelijk in teamverband gespeeld, maar kent individuele winnaars. Er is bijvoorbeeld maar één eindwinnaar van de Tour de France ieder jaar. Toch is er vanaf de alle eerste editie van de wedstrijd in 1903 altijd plek geweest voor een belangrijke rol voor ploegen. In dit verband zijn ook de gele rugnummers belangrijk. Die zijn namelijk bestemd voor de beste ploeg in de wedstrijd.

Het ploegenklassement

Hoewel er altijd ploegen in de Tour de France geweest zijn is een ploegenklassement pas in de editie van 1930 ingevoerd. In die tijd was net besloten dat voortaan met landenploegen moest worden gereden in plaats van ploegen die namens fietsmerken deelnamen. Daardoor is de eerste echte winnaar van het ploegenklassement Frankrijk. In 1930 was er geen trui, rugnummer of ander kenmerk voor de leider in het ploegenklassement. Dit werd in 1951 ingevoerd. In dat jaar werden gele petjes geïntroduceerd. Dit is een verwijzing naar de individuele leider, die draagt immers een gele trui.

Bovenaan het klassement staan

Het ploegenklassement wordt sinds 2011 weer op de originele manier zoals hij in 1930 is bedacht berekend. Dat betekent dat van elke ploeg de tijden van de drie snelste renners van iedere etappe worden opgeteld. De totaaltijd zorgt ervoor dat een ploeg bovenaan komt te staan. De gele petjes zijn sinds 1990 afgeschaft. Daarvoor in de plek zijn de gele rugnummers gekomen. Hoewel alleen de beste drie tijden meetellen, mogen alle renners van de ploeg een geel rugnummer dragen. Ook mogen de renners kiezen voor gele helmen. Dit is echter niet verplicht.

Andere vormen

Het ploegenklassement is vaak veranderd. Er werd ook een tijd lang via een puntensysteem bepaald welke ploeg de beste was. Daarna werd enige tijd gekozen voor beide systemen. Dit leverde op dat er zowel gele als groene petjes werden uitgedeeld aan de leidende ploegen. Ook is er tussen 1990 en 2005 een periode geweest waarin het klassement verder niet beloond werd met een kenmerk. De gele rugnummers hebben een gele achtergrond en zwarte cijfers die corresponderen met de startnummers van de renners erop. Dit is een specifiek kenmerk voor de Tour de France.

Nederlandse successen

De Nederlandse wielerploegen hebben verschillende malen succes gehad in de ploegenklassementen. Daarbij is echter nooit het gele rugnummer gewonnen. De tijden waarin Nederlandse ploegen succesvol waren lagen ver voor de invoering van het gele rugnummer. De nationale ploeg Nederland won in 1953. TI-Raleigh in 1977 en 1983 en PDM won in 1988 en 1989. De gele rugnummers zijn wel tijdens etappes door verschillende Nederlandse ploegen gedragen. Het is echter sinds 2006 niet voorgekomen dat een Nederlandse ploeg aan het eind van de Tour de France de beste totaaltijd had.