Gele trui Tour de France

De gele trui van de Tour de France

Er is waarschijnlijk geen trui in de wereld zo bekend als de gele trui van de Tour de France. Truien in het wielrennen hebben altijd een betekenis die te maken heeft met ergens de snelste of de beste in zijn. De gele trui is echter voor de beste van allemaal. Hij mag namelijk gedragen worden door de leider, en de uiteindelijke winnaar, van de Ronde van Frankrijk. De gele trui heeft een lange geschiedenis en is door veel verschillende beroemde renners gedragen door de jaren heen.

Algemeen klassement

De Tour de France winnen doet een renner door bovenaan te eindigen in het algemeen klassement. Dat doe je door te zorgen dat je over het totale parcours van alle etappes samen de minste tijd nodig te hebben. Dit betekent dus niet dat je ook etappes hoeft te winnen. Het gaat er om dat alle tijden die je hebt nodig gehad samen opgeteld lager zijn dan die van de andere deelnemers. Wie na de laatste etappe, die traditioneel eindigt in Parijs, de laagste totaaltijd heeft is de winnaar van de wedstrijd. Dit betekent dat hij de gele trui krijgt als winnaar van de Tour de France.

Tussenklassement

De gele trui wordt van begin tot einde gedragen in de wedstrijd. Dit gebeurt zelden door dezelfde renner. De gele trui wisselt tijdens de drie weken dat de Tour de France duurt enkele keren van eigenaar. Dat komt omdat het parcours gedurende de wedstrijd verandert. De zogenaamde klassementsrenners, de wielrenners die etappewedstrijden kunnen winnen, komen meestal pas later in de wedstrijd in de gele trui. Iedere dag wordt een tussenklassement opgemaakt. De renner die bovenaan staat mag de gele trui de dag erna dragen.

Winnaars

De eerste winnaar van de gele trui was Firmin Lambot in de Tour de France van 1919. De gele trui is het vaakst gewonnen door Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain. Zij wonnen ieder vijf keer de Tour de France. De Amerikaan Lance Armstrong won de gele trui tussen 1999 en 2005 weliswaar zeven keer, maar door zijn dopinggebruik werden deze zeven zeges ongeldig verklaard. Daarom is vijf keer winnen opnieuw het gedeelde record.

Nederlandse winnaars van de Gele Trui

De gele trui is door veel Nederlanders gedragen. Hij is echter maar twee keer uiteindelijk ook gewonnen door een Nederlander. De eerste was Jan Janssen in 1967. De tweede was Joop Zoetemelk in 1980. Joop Zoetemelk is ook één van de renners die besloten de gele trui niet te dragen terwijl hij wel leider was in het algemeen klassement. Hij was in 1980 leider geworden toen zijn concurrent Hinault de avond ervoor opgaf, maar besloot pas na de etappe van die dag de trui aan te trekken.