Rode trui Tour de France

De rode trui in de Tour de France

Niet elke trui heeft het eeuwige leven in het wielrennen. Zo is de rode trui in de jaren tachtig een tijdje zeer populair geweest. Maar tegenwoordig kent niemand hem nog. Dat komt omdat hij sinds 1990 niet meer wordt uitgereikt. Daarvoor is hij twee keer een korte periode wel in de wedstrijd gewest. Beide keren had hij een andere betekenis. Al waren de verschillen in de klassementen minder groot dan het lijkt. De rode trui was vooral onder Nederlanders populair.

De eerste rode trui

De eerste keer dat de rode trui in de Tour de France verscheen was in 1968. Destijds was de rode trui de vervanger van de groene trui die al sinds de jaren vijftig in de wedstrijd was. De leider in het puntenklassement mocht hem aantrekken. De punten waren te verzamelen in sprints. De trui werd van kleur veranderd omdat de toenmalige sponsor dat graag wilde. Deze verandering heeft echter slechts één jaar geduurd. In 1969 werd de trui voor het puntenklassement weer groen. Dat is sindsdien tot de dag van vandaag zo gebleven.

De tweede rode trui

In 1983 maakte de rode trui een comeback in de Tour de France. Destijds werd hij naast de bestaande truien ingevoerd. De reden hiervoor is dat de organisatie het puntenklassement in twee losse klassementen had verdeeld. Dit moest dus ook een nieuwe trui opleveren. De groene trui bleef voor punten die bij eindsprints werden verdiend. De rode trui moest voor punten die in tussensprints werden verdiend gaan dienen. Dit extra klassement heeft tot 1989 bestaan. Daarna is het geschrapt en verdween ook de rode trui uit de Tour de France.

Nederlanders in de rode trui

Van de zes winnaars in de zeven jaren dat de trui voor het klassement voor de tussensprints werd uitgereikt zijn er maar liefst drie Nederlands. Daarmee heeft Nederland deze trui het vaakst gewonnen. In 1984 won Jacques Hanegraaf, in 1986 Gerrit Solleveld en in 1988 Frans Maassen. Overigens is het klassement veel langer bijgehouden. Al vanaf 1971 werden de tussensprints apart geteld. Vreemd genoeg won in de periode waarin er geen trui werd uitgereikt geen enkele Nederlander een keer dit klassement.

In andere wedstrijden

De rode trui bestaat nog altijd, maar niet meer in de Tour de France. In de Ronde van Italië en Tirreno-Adriatico is hij voor de leider in het puntenklassement. In de Ronde van Spanje was hij vroeger voor het bergklassement maar tegenwoordig voor de leider in het algemeen klassement. In de Ronde van Californië is hij nog altijd voor de leider in het bergklassement. Zo zijn er meer wedstrijden die hem nog altijd gebruiken. Een opvallende is de Ronde van Zwitserland. Daar is hij voor de beste Zwitser in het algemeen klassement. Ongeacht de plek waar hij op dat moment staat.