Groene Trui Tour de France

De groene trui in de Tour de France

De groene trui in de Tour de France is bestemd om de leider in één van de nevenklassementen aan te geven. Dit klassement wordt het puntenklassement genoemd. De punten zijn te verdienen door bij tussensprints en bij aankomsten bij de voorste renners te eindigen. De groene trui is dan ook vaak een prooi voor zogenaamde sprinters. Dit zijn renners die het winnen van de groene trui dan ook een belangrijker doel vinden dan het winnen van de gele trui. De groene trui bestaat sinds 1953.

Het puntenklassement

Het puntenklassement wordt iedere dag na afloop van de etappe opgemaakt. De punten die de renners die dag hebben verdiend worden bij het totaal opgeteld. De renner met de meeste punten staat bovenaan. De hoeveelheid punten die te verdienen is, hangt af van het soort etappe dat die dag op het programma staat. Vlakke etappes die kunnen eindigen in een groepssprint zijn 45 punten waard. Maar bijvoorbeeld tijdritten en bergritten zijn maar 25 punten waard voor de winnaar van de dag. Hierdoor houden renners die minder goed in het klimmen en tijdrijden ook kans op winst van de trui.

Tussensprints

Etappes kunnen ook tussensprints kennen. Deze zijn 20 punten waard voor de winnaar. Vroeger werd voor de tussensprints een apart klassement bijgehouden waar een andere trui aan verbonden was. Dat is echter al vele jaren niet meer het geval. De punten van de tussensprints en de punten bij de finish tellen allemaal mee voor het puntenklassement. Dit maakt succes in de tussensprints dus minstens zo belangrijk voor renners die de groene trui willen winnen.

Puntenverdeling

Niet alleen de winnaar krijgt punten. Ook de renners achter hem krijgen een aantal punten voor hun plek in de uitslag. Zowel in vlakke ritten, heuvelachtige ritten, tijdritten, bergritten als in tussensprints worden punten toegekend aan de eerste vijftien renners die over de streep komen. De hoeveelheid kan wel per type rit verschillen. Zo krijgt bijvoorbeeld de nummer 5 van een vlakke rit 22 punten, maar de nummer 5 van een tussensprint of tijdrit maar 11 punten. Toch kan dit belangrijk zijn voor het totaal. Daarom wordt vaak ook voor lagere plekken gesprint.

Nederlandse winnaars

De groene trui is vier keer door een Nederlander gewonnen. Al waren dit slechts twee verschillende mensen. De meest succesvolle Nederlander als het gaat om winst van de groene trui is Jan Janssen. Hij won het puntenklassement drie keer, in 1964, 1965 en 1967. Hij was in het totaal 37 keer drager van de trui. Jean-Paul van Poppel won de groene trui ook een keer, in 1987. Hij droeg de groene trui tijdens 17 verschillende etappes in zijn leven. Wout Wagtmans droeg de groene trui 12 keer, maar werd nooit eindwinnaar van het puntenklassement.