Rode rugnummer Tour de France

Het rode rugnummer in de Tour de France

De wielersport kent veel gebruiken. Die richten zich echter vooral op truien. Een betrekkelijk nieuw gebruik is het toekennen van gekleurde rugnummers. De bekendste daarvan is het rode rugnummer van de Tour de France. Dit is een rugnummer dat een speciale betekenis heeft. Hoewel het aanwijzen van de meest strijdlustige renner al sinds de jaren vijftig gebeurt, is daar pas sinds het jaar 1998 een herkenbaar element bij gekomen. Het rode rugnummer is een aantal malen van vorm veranderd tot de vorm die het nu heeft.

Strijdlust

De prijs voor de strijdlust bestaat in meerdere etappekoersen. In sommige wedstrijden is er een trui voor, in andere wedstrijd een speciaal rugnummer en in weer andere is er alleen een klassement in de geschiedenisboeken. De Tour de France behoorde lang tot de wedstrijden met een klassement zonder trui. De eerste keer dat de prijs werd uitgereikt was in 1953. De eerste winnaar was direct een Nederlander, Wout Wagtmans. Hij was over de gehele Tour de France bekeken de renner die het meest wilde aanvallen.

Rugnummer

Tot 1998 bleef het klassement zonder trui of ander kenmerk. In dat jaar werd namelijk voor het eerst het rode rugnummer geïntroduceerd. Dit rugnummer werd gedragen door de wielrenner die in de etappe ervoor het meest had durven aanvallen. Daardoor veranderde het nummer dus vrijwel dagelijks van eigenaar. Al kon een renner hem wel terugveroveren. De renner die aan het eind van de Tour de France het meest had aangevallen won het klassement voor de strijdlustigste renner en daarmee dus het rode rugnummer. Erik Dekker was in 2000 winnaar van het klassement op deze manier.

Huidige systeem

Sinds 2003 wordt het klassement op een andere manier bijgehouden. De renners worden dagelijks beoordeeld door een achtkoppige jury uit de wielrennerij. Zij bepalen iedere dag wie de volgende dag met het rode rugnummer mag rijden. Dit wordt alleen niet gedaan in tijdritten. Aan het eind van de Tour de France bepaalt de jury wie de meest strijdlustige renner van de gehele Tour de France is geweest. Dit noemt men de zogenaamde superstrijdlust prijs. Dit is dan de eindwinnaar van het rode rugnummer.

Huidige vorm

Het rode rugnummer is vaak van vorm veranderd. Zo is er een tijdje alleen een roodrugnummer te zien geweest wanneer de renner in beeld kwam en zijn naam werd weergegeven. Ook is hij een tijd wit met rode cijfers geweest. Sinds het jaar 2006 heeft het zijn huidige vorm. Het is qua afmetingen gelijk aan de normale rugnummers. De achtergrond is rood. De cijfers van het nummer zijn wit. De cijfers zijn gelijk aan het startnummer van de renner die het nummer draagt. Zo blijft hij toch herkenbaar voor de jury ondanks zijn afwijkende nummerplaat.