Witte trui Tour de France

De witte trui in de Tour de France

De witte trui in de Tour de France is in verschillende periodes en als beloning voor verschillende klassementen onderdeel van de Tour de France geweest. De eerste keer dat hij werd uitgereikt was in 1968. Sindsdien heeft hij drie periodes in de wedstrijd gekend. Sinds 2000 is hij terug in de Tour de France. Hij is tegenwoordig bestemd voor de beste jonge renner tot en met 25 jaar in het algemeen klassement. In het verleden was dit echter anders.

De eerste witte trui

Toen de witte trui in 1968 werd ingevoerd was hij niet voor de beste jongere, maar voor het combinatieklassement. De wielrenner die in de verschillende klassementen samen het best voor de dag kwam was de beste allrounder. Dat werd beloond met een eigen trui. Deze werd tot 1975 in stand gehouden. In het jaar 1974 was Joop Zoetemelk de enige Nederlandse winnaar van de witte trui in deze vorm. Hierna werd het klassement wel door Nederlanders gewonnen, maar telde dit niet voor de witte trui.

De tweede witte trui

Het combinatieklassement verdween, maar de witte trui bleef. In eerste instantie voor de beste jonge renner in de wedstrijd. In die vorm werd hij in 1978 door Henk Lubberding gewonnen, in 1980 was Johan van der Velde de beste, in 1981 Peter Winnen en in 1988 Erik Breukink. Tussendoor was de witte trui van 1983 en 1985 niet voor de beste jongere, maar voor de beste debutant in de Tour de France. Na 1988 verdween de witte trui tien jaar uit de Tour de France.

Terugkeer van de witte trui

Na 1999 werd de witte trui weer ingevoerd. Opnieuw is deze trui bestemd voor de beste jongere in het algemeen klassement. Het klassement van de jongeren werd in de tussenliggende jaren wel bijgehouden, maar dan zonder dat daar een trui aan verbonden was. Sinds de terugkeer van de witte trui is hij niet meer door Nederlanders gewonnen. Wel is hij gedragen door Nederlanders. Onder meer enige tijd door Robert Gesink in de Tour de France van 2011.

Dubbele winnaar

Het komt heel af en toe voor dat de beste jongere ook de beste van allemaal is. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2007 toen de Spanjaard Alberto Contador de Tour de France won. Ook Jan Ullrich uit Duitsland deed dit een keer, in 1997. Het was het tweede jaar dat Ullrich de witte trui won. In 1998 won hij hem voor de derde keer en is daarmee gedeeld recordhouder. Late zou de Luxemburger Andy Schleck namelijk hetzelfde presteren door in 2009, 2010 en 2011 beste jongere te worden. Ook Schleck bleek achteraf een dubbele winnaar. In 2010 werd hij tweede, maar kreeg later alsnog de eerste plaats in het algemeen klassement toegekend.