Regenboogtrui uitleg wielrennen

De regenboogtrui in het wielrennen

Het winnen van wedstrijden wordt in de wielersport vaak beloond met het uitreiken van een speciale trui. De winnaar van de wedstrijd mag die dan een bepaalde tijd dragen. De regenboogtrui is een zeer bekende. Deze wordt namelijk een heel jaar door dezelfde renner gedragen in een bepaalde discipline. Dit is namelijk de winnaar van het wereldkampioenschap van het voorgaande jaar. De regenboogtrui laat zien wie de kampioen is. Er zijn echter veel uitzonderingen en regels verbonden aan het dragen van de trui.

Wereldkampioen op de weg

De regenboogtrui wordt in allerlei disciplines van het wielrennen uitgereikt. Wanneer je als renner wereldkampioen wordt mag je hem een jaar lang dragen. Maar alleen in jouw discipline. Wanneer een wielrenner wereldkampioen tijdrijden wordt mag hij de regenboogtrui alleen in tijdritten aan. Zoals een renner die wereldkampioen veldrijden wordt dat ook alleen in veldritten mag. In gewone wegwedstrijden gaat de wereldkampioen op de weg namelijk altijd voor. Hij draagt dan de regenboogtrui. Als iemand overstapt van een jeugdcategorie naar de profs, dan is de profkampioen degene die de trui mag dragen en wordt hij door niemand bij de jeugd gedragen.

Klassementstruien

De enige uitzondering die een wielrenner moet maken om zijn regenboogtrui uit te trekken is wanneer hij leider is in een bepaald klassement. Als de wereldkampioen ook bovenaan staat in de Tour de France, dan gaat de gele trui op dat moment voor. Zodra hij de gele trui kwijtraakt aan iemand anders, of als de Tour de France is afgelopen, dan gaat hij weer terug naar de regenboogtrui. Dit geldt in alle wedstrijden waar klassementen aan verbonden zijn. De trui die bij de wedstrijd hoort krijgt altijd voorrang.

Het wereldkampioenschap

Eenmaal per jaar wordt het wereldkampioenschap gereden. Op deze dag draagt niemand de regenboogtrui. Als de uittredend wereldkampioen meedoet dan doet hij dat in de trui van zijn land. Oud-wereldkampioenen mogen in het vervolg van hun carrière als profwielrenner aan de randen van hun mouwen de regenboogkleuren van de trui blijven dragen. Zo kunnen zij herkend blijven worden als voormalig drager van de regenboogtrui. Het kan gebeuren dat een renner meerdere keren in zijn leven de regenboogtrui wint. Dit kan zelfs in opeenvolgende jaren zijn.

Nederlandse regenboortruidragers

De regenboogtrui is een zeer oude trui in het wielrennen. Hij bestaat al sinds 1927. Alle wereldkampioenen sindsdien hebben hem gedragen. Onder hen zijn ook veel Nederlanders. De eerste van hen was Theo Middelkamp in 1947. Hij werd wereldkampioen in het Franse Reims. De laatste Nederlandse winnaar was Joop Zoetemelk in 1985 in Giavera del Montello. De regenboogtrui is ook een paar keer in Nederland uitgereikt. Er zijn wereldkampioenschappen in Valkenburg, Heerlen en Zandvoort geweest door de jaren heen. De laatste keer was Valkenburg in 2012.