Tour de France 2020

Tour de France 2020

Op 27 juni 2020 start de 107e editie van de Tour de France. Het routeschema is nog niet bekend maar Le Grand Départ, de start van de Tour, vindt voor de tweede keer in de historie plaats in de populaire Zuid-Franse kustplaats Nice. In 1981 won Bernard Hinault hier de proloog van de Tour die hij dat jaar op zijn naam zou schrijven. Het was zijn derde overwinning van in totaal vijf.

tour de france 2020 Grand depart

Het startmoment is overigens een week eerder dan gebruikelijk. Daardoor zit er ook een week minder tussen het slot van de Giro en de start van de Tour, niet handig voor renners die beide grote rondes willen rijden. Reden daarvoor zijn de Olympische Spelen, die al beginnen op 24 juli, vijf dagen na de laatste Tour-etappe.

Geen vlakke eerste week

Opvallend is dat bij zowel de eerste als de tweede etappe Nice niet alleen startplaats is, maar ook finishplaats. Nog verrassender is dat beide etappes heuvelachtig zijn, iets wat we niet vaak zien. Vaak zijn de etappes in de eerste week voornamelijk vlak, waardoor veel renners een etappe kunnen winnen én de gele trui kunnen pakken. Deze keuze van de Tourdirectie kan er voor zorgen dat niet-klimmers minder kans maken op dagzeges.

Dag 1: Nice-Nice

tour de France 2020 etappe 1 profiel

De eerste etappe meet 170 kilometer en bestaat uit twee kleine en één grote ronde, waarin de Aspremont ook drie keer wordt beklommen. Dat is met bijna 500 meter hoogte geen echte berg maar hij zou een scherprechter kunnen worden.

Dag 2 van de Tour de France 2020: Nice-Nice

De dag erna zijn de beklimmingen, tijdens de tweede etappe van 190 kilometer, van een iets ander kaliber. Dat het peloton al naar de 1.500 meter stijgt, is waarschijnlijk nog niet het grootste probleem. Maar het koersschema presenteert drie bergen met kilometerslang klimmen, met stijgingspercentages van ruim 6%, ruim 7% en bijna 8%.

tour de France 2020 etappe 2 profiel

Na twee dagen fietsen, en 360 afgelegde kilometers, zijn de renners dan dus opnieuw waar ze begonnen: in kustplaats Nice.

Routeschema volgt in het najaar

Meer is er nog niet bekend over de Tour de France 2020. Uiteraard zal de laatste etappe, van zondag 19 juli, weer eindigen op de Champs Elysées in Parijs. Als in het najaar het volledige routeschema bekend wordt gemaakt zullen we u hier uiteraard helemaal bijpraten.